In therapie: handige tips

In deze rubriek bieden we je handige tips die je leven eenvoudiger en gelukkiger kunnen maken. De inspiratie daarvoor halen we uit onze therapiekamer.

Leef vanuit je hart
Ben jij iemand die er voor kiest de dingen te doen die jou gelukkig maken? Of ben je eerder iemand die de verwachtingen van anderen invult en doet wat anderen willen? Voelt de manier waarop je leeft goed en juist aan? Of leef je vooral op een manier die je omgeving goedkeurt? Leven vanuit je hart is leven op je eigen authentieke manier en werken aan je eigen geluk. Je hart weet wat je nodig hebt en wat best is voor jou. Neem de verantwoordelijkheid voor het realiseren van je dromen en werk aan een rijk en vervuld leven.

 

Geniet van wat je al hebt
Dikwijls denken we dat we echt gelukkig zullen zijn wanneer we een bepaald doel of een zekere welstand hebben bereikt. We dromen van een eigen zaak, een echte promotie, een nieuwe wagen of een groter huis. Terwijl de tijd verstrijkt tot we zover zijn, vergeten we soms te genieten van wat we hebben of maken we al plannen voor een volgende stap. Zo gaat je leven voorbij met uitkijken naar wat nog moet komen.  Plannen en dromen geven ons energie en zin om te werken, maar sta daarnaast ook regelmatig stil en waardeer wat je al hebt verworven en wat je al hebt bereikt.

 

Ga er van uit dat je zult slagen
Wie in zichzelf gelooft kan heel veel aan. Wie zichzelf voor blok zet met beperkende gedachten, komt meestal nergens aan toe. Ontwikkel je zelfvertrouwen door in te zoomen op je sterke kanten, maar leg de lat ook niet té hoog. Zoek een goed evenwicht zodat je realistische doelen stelt. Zo zul je regelmatig geluk en plezier ervaren wanneer je voor elkaar krijgt wat je wilt bereiken. Of het nu gaat om het vinden van een partner, een sollicitatiegesprek of het uitproberen van een nieuw recept: zet je angst opzij en ga er gewoon van uit dat je zult slagen.

 

Less is more
Iedereen die al eens is verhuisd weet welke opluchting sorteren kan geven. Alle dingen een voor een in je handen nemen en beslissen wat je al dan niet houdt schept ruimte, ook in je hoofd. Want geef toe: we hebben allemaal teveel spullen en houden die veel te lang bij. En wat voor onze spullen geldt trekt zich ook door naar onze contacten, engagementen, abonnementen, verplichtingen, verlangens, enzovoort. Maak plaats in je leven door elke dag iets op te ruimen, iets af te maken, iets op te zeggen of uit je leven te weren. En je zult zien: in onze drukke, overvloedige en overweldigende wereld is ‘minder’ zeker beter.

 

Neem je geluk in eigen handen
Het klinkt misschien wat cynisch, maar in het leven gaat het meestal niet over kansen krijgen, maar over kansen grijpen. Wacht niet om je geluk in eigen handen te nemen als de kans daartoe zich voordoet. Natuurlijk kun je vooraf nooit 100% zeker weten of de situatie zich zal ontwikkelen zoals je hoopt en verwacht. Maar wat je wél 100% zeker weet is dat niets doen ook niet werkt. Meestal moet je gewoon durven springen en er helemaal voor gaan. En altijd draait het uit zoals het uitdraaien moet: ofwel  slaag je er in om je droom te realiseren, ofwel heb je iets bijgeleerd. Als je er zo naar kunt kijken is het voor jou altijd win-win.

 

Toon je zoals je echt bent
Maak jij je ook soms kleiner dan je bent? Je doet alsof je iets niet weet of kunt om je partner te laten schitteren, je praat maar mee om je vriendin een beter gevoel te geven of je houdt je van de domme om je collega niet voor het hoofd te stoten. Mensen met veel empathie doen zich soms anders voor omdat ze niet willen dat hun kennis, kundigheid, opleiding of schoonheid een ander zou kwetsen of afgunstig maken. Dat ze zichzelf daarmee tekort doen zien ze niet of nemen ze erbij. Toch is het beter om je te tonen zoals je echt bent; wie daar niet mee om kan past niet bij jou. En hoe ‘echter’ jij in het leven staat, hoe echter ook de mensen zullen zijn die je gaat treffen.

 

 

Leef naar je waarden
Wat zijn belangrijke waarden voor jou? Eerlijkheid, trouw, vriendschap, solidariteit, …? We kregen allemaal waarden mee in onze opvoeding. Een deel daarvan heb je behouden omdat je ze zinvol vindt, andere heb je achtergelaten omdat ze je hinderden of niet bij jou pasten. En sommige heb je zelf verworven en eigen gemaakt. Waarden zijn belangrijk omdat ze je leven richting geven en je houding bepalen. Waarden zijn een hulpmiddel als je er kunt op terugvallen in moeilijke momenten; ze kunnen een houvast zijn, een soort kompas als je het even niet meer weet. Als je leeft naar je eigen waarden blijf je dicht bij jezelf en sta je sterker in je schoenen.

 

Let op je stressniveau
Wanneer je (te) druk bezig bent is het goed om even stil te staan en diep te ademen. Word je bewust van de stress waaronder je staat en gun jezelf een pauze. Als je op tijd ontspant werk je daarna veel productiever verder.

Laad je batterijen op door een stuk fruit te eten of een glas water te drinken. Laat je gedachten even de vrije loop, daarna is je concentratie stukken beter. Doe na de middag zo nodig een turbodutje, dat is een echte boost voor je energie en je creativiteit. Korte stops begrenzen je stressniveau en houden je fit en scherp. Ze zorgen voor een beter humeur en meer plezier in alles wat je doet.

 

Waardeer ook wat niet perfect is
We leggen de lat dikwijls heel hoog en zijn niet tevreden met minder dan ‘perfect’. We stellen hoge eisen aan onszelf, aan onze relaties, onze omgeving, onze leefwereld. Een van de grote uitdagingen in een volwassen leven is dat je leert waarderen wat niet perfect is. Dingen zijn zoals ze zijn. Situaties ontwikkelen zich zoals dat gaat. Mensen zijn mensen en dus onvolmaakt.  Wie alleen maar naar ‘perfect’ kijkt heeft geen oog voor wat ‘goed’ is. Kijk naar jezelf en kijk rondom je met mededogen en acceptatie. Het leven is zoveel mooier en makkelijker als je ook wat niet perfect is kunt waarderen.

 

Leer van je missers
Missen is menselijk en missers zijn OK, ze laten zien dat je groeit en evolueert. Als je nooit mist, dan speel je op zeker en doe je niet hard genoeg je best om bij te leren. Kijk eens hoe een kind leert lopen: met veel vallen en telkens weer opstaan. Neem dus risico’s, struikel, val, sta recht en probeer opnieuw. Motiveer jezelf om dat stapje vérder te gaan, om te leren, te groeien en te verbeteren. Belangrijke prestaties zijn meestal het gevolg van een langdurige training. En grote successen worden dikwijls pas gerealiseerd na een hele reeks missers.

 

Maak van je eigen geluk een prioriteit
Dikwijls geven we het geluk van anderen (onze partner, kinderen, ouders, vrienden, …) voorrang op ons eigen geluk. Maar ook jouw geluk, jouw wensen en verlangens doen er toe. Het is echt mogelijk om voor jezelf op te komen, voor jezelf te zorgen en jezelf te waarderen, en tegelijkertijd ook aandacht te hebben voor het welzijn van iedereen in je omgeving. Meer nog: hoe beter jij je in je vel voelt, hoe beter je voor anderen kunt zorgen en hoe meer je kunt bijdragen aan hun geluk. Maak daarom van je eigen geluk een prioriteit, je zult er velen een groot plezier mee doen!

 

Breng meer tijd door met de juiste mensen
De juiste mensen voor jou zijn de mensen die je waarderen, van je houden en met wie je samen kunt genieten. De juiste mensen inspireren je en halen de levensvreugde in je naar boven, ze zien niet alleen hoe je bent, maar ook wie je nog kunt worden; ze ondersteunen je in wat je doet en geloven onvoorwaardelijk in je.

Je doet er goed aan om doelbewust meer tijd door te brengen met de juiste mensen, want ze laden je op en zetten je aan om je kwaliteiten te ontwikkelen. Probeer zoveel mogelijk de contacten met negatieve mensen te beperken. En vergeet niet om zelf ook voor je vrienden een’ juiste mens’ te zijn.

 

Leer zien hoe goed je het hebt
Als je het moeilijk hebt kan het helpen om alles eens in perspectief te zetten. Gisterenavond moest je niet met honger naar bed. Je moest niet buiten slapen. Vanmorgen kwam de zon weer op, voor niets. En jij kon kiezen welke kleren je ging dragen. Het water uit je kraan is drinkbaar en als je ziek bent is er een dokter in de buurt.
Je hebt leren lezen en schrijven. Je kunt op internet en op Facebook. Je bent veilig in de buurt waar je woont.
Sommigen zouden zeggen dat je ongelooflijk rijk bent. Dat ze niet meer dan dàt nodig hadden om elke dag gelukkig te zijn. Als je het moeilijk hebt, kijk dan eens hoe goed je het op andere gebieden wel hebt. Misschien kan de dankbaarheid voor al die vanzelfsprekende overvloed je pijn wel verzachten.

 

Wees eerlijk met jezelf (over jezelf)
Eerlijk zijn met jezelf is durven zien en toegeven wat je goed doet en wat je moet veranderen. Onderzoek jezelf en leer jezelf kennen, zodat je weet wie je bent en hoe je reageert. Wees eerlijk over wat je (nog) wilt bereiken en hoe je dat wilt doen. Maak jezelf niets wijs, want dat is tijd- en energieverlies. Laat je inspireren door anderen, maar probeer niet te zijn zoals een ander, want dat is niet mogelijk. Probeer je te ontwikkelen tot de beste versie van jezelf en doe dat op je eigen manier en op je eigen tempo. Blijf trouw aan jezelf en aan je eigen waarden. Wees eerlijk over elk aspect van je leven, altijd. Want jij bent de enige persoon waarop je altijd zult kunnen rekenen.

 

Zorg voor een goed persoonlijk netwerk
Een netwerk is een groep mensen die mekaar kent en zich in het beste geval met mekaar verbonden voelt.
Ieder van ons behoort tot meerdere netwerken: het netwerk van je familie, van je collega’s, vrienden, hobbygroep, kerk, en ga zo maar door … Je eigen netwerk bestaat meestal uit mensen die je in deze verschillende groepen vindt. Natuurlijk heb je niet met iedereen een zelfde directe, persoonlijke relatie en dat hoeft ook niet. Belangrijk is dat je je omringd weet door mensen op wie je – in geval van nood – beroep kunt doen, en voor wie je er zelf ook wilt zijn. In het uitbouwen van je netwerk moet je tijd en energie steken, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Onderzoek wijst uit dat een goed persoonlijk netwerk helpt bij stress en depressie, dat het belangrijk is bij het verwerken van moeilijke gebeurtenissen en dat het mensen in staat stelt om anderen te helpen en daardoor voor zichzelf en anderen iets te betekenen.

 

Empower jezelf
Ben jij iemand die zichzelf empowert, of eerder iemand die zichzelf geregeld een beentje licht? Ga je een nieuwe uitdaging aan met het idee dat je het wel zult kunnen? Of begin je er niet aan want “oei, dat lukt me nooit!” Luister je naar je innerlijke stem van vertrouwen of liever naar je innerlijke criticus?
Empoweren heeft te maken met controle en sterkte, met kracht dus, en je kunt daarmee in verbinding komen door constructief te denken. Schakel je negatieve gedachten uit en vervang ze door gedachten die je zelfver-trouwen versterken. Vervang “oei, dat lukt me nooit” door “ja, ik kan dat”. Hoe meer je dit doet en hoe langer je dit herhaalt, hoe beter het gaat voelen. En met elk nieuw succes(je) voel je je sterker en ga je meer in je kracht staan. Zo kun je makkelijker opkomen voor je zelf en kun je de uitdagingen van je leven beter aan.

 

‘In het verleden gebeurt niets meer’
Deze quote van Eckhart Tolle kun je zien als een oproep om meer in het ‘hier en nu’ te leven.
Sommige mensen zijn door vroegere gebeurtenissen  zodanig gekwetst dat ze dit blijven meedragen. Anderen gebruiken het verleden als een excuus om geen verantwoordelijkheid op te nemen in hun leven. Nog anderen leven in een verleden dat ze verheerlijken, terwijl ze alle kansen die zich hier en nu voordoen laten glippen… Het heeft geen zin om met angst of heimwee achteruit te kijken, in het verleden gebeurt niets meer. Het is hier en nu dat alles gebeurt, hier en nu dat we aan onze kwetsuren kunnen werken en hier en nu dat we het leven ten volle kunnen leven.

 

Praat positief over en tegen jezelf
Dikwijls zijn we niet tevreden over onszelf en zijn we onze eigen grootste criticus. We hebben dan moeite om een compliment te ontvangen en halen onszelf naar beneden: alleen, in onze gedachten, of uitgesproken, in het bijzijn van vrienden of collega’s. De meesten van ons hebben niet geleerd om  op een milde en vriendelijke manier naar zichzelf te kijken, maar gelukkig is het nooit te laat om iets te leren!
Neem je voor om meer mededogen voor jezelf te ontwikkelen. Leer objectief naar jezelf kijken en zien waar je kwaliteiten en waar je mindere punten liggen. Wijs niets af, maar omarm alles als een deel van jezelf. Geef jezelf goede moed om te werken en te schaven aan wat nog gepolijst moet worden en wees dankbaar voor de gaven die je hebt meegekregen en voor wat je op eigen kracht al hebt bereikt. Wens jezelf elke dag vrede en geluk en praat op een positieve, constructieve manier over en tegen jezelf.

 

Zorg voor een goede slaap
Hoewel dit voor iedereen anders is, wordt algemeen aangenomen dat een volwassene 6 à 8 uur slaap per dag nodig heeft. Tekort aan slaap kan oorzaak zijn van een verminderde concentratie, van problemen met het geheugen, maar ook van psychische vermoeidheid, negatieve gedachten, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, enzovoort. Een goede slaap is even belangrijk als gevarieerde voeding en lichaamsbeweging; slaap is een basisbehoefte en noodzakelijk om fit en gezond te blijven. Er zijn allerhande trucjes en rituelen beschikbaar voor wie niet goed of niet regelmatig slaapt, er worden zelfs hier en daar slaapcursussen georganiseerd, en met goed gevolg. Zorg dus voor een goed slaappatroon, en denk er aan dat je biologische klok best werkt bij regelmaat en stabiliteit.

 

Ontwikkel je empathie
Empathie of inlevingsvermogen is je in de plaats van een ander kunnen stellen: hoe zou ik me voelen wanneer ik in de schoenen sta van … We zijn allemaal geboren met de vaardigheid om te voelen wat een ander voelt en kunnen die blijven ontwikkelen. Bij empathie is het wel belangrijk dat je bij je eigen gevoelens en gedachten blijft, zodat je niet overspoeld geraakt. Het is niet de bedoeling dat het verdriet van een ander jou zodanig raakt, dat je niet meer kunt troosten of helpen. Je mag dus in de schoenen van de ander gaan staan, maar je mag er niet in wandelen. Empathie brengt mensen dichter bij mekaar, draagt bij aan een betere communicatie en aan meer authentieke relaties.

 

Controleer je gedachten
Soms zijn bepaalde gedachten zo sterk dat je het gevoel hebt dat ze je leven beheersen. Je staat ermee op en je gaat ermee slapen en het is alsof je daar zelf geen grip op hebt.
Om te kunnen doen wat je wilt doen, moet je het gevoel hebben dat je je gedachtegang kunt leiden en opdringerige gedachten kunt afbakenen. Wil je dat kunnen, dan is het eerst nodig om je ervan bewust te worden: rond welk specifiek thema draaien je gedachten? Neem je voor om daar niet meer dan twee keer per dag een half uur bewust aan te besteden en voor de rest van de tijd actief bezig te zijn met iets anders. Hoe meer je op dat andere geconcentreerd bent, hoe minder je last hebt van storende gedachten. Op die manier leer je echt je gedachten verzetten en hinderlijke bedenksels te begrenzen.

 

Leer luisteren
Goed luisteren is een grote kunst. Veel mensen praten wel maar voeren geen echt gesprek. Ze wachten tot de ander is uitgesproken en het hun beurt is om iets te vertellen. Ze luisteren niet echt en gaan niet in op wat er wordt gezegd, ze verliezen snel hun aandacht en zijn vooral met zichzelf bezig. Op die manier wordt er veel naast mekaar gepraat. Als je een goede luisteraar wordt, word je meteen ook een betere ouder, partner, vriend, collega, … je geeft mensen het gevoel dat ze belangrijk zijn, dat ze worden gehoord, dat ze er toe doen. Goed kunnen luisteren helpt je ook om de wereld door een andere bril te bekijken en je in te leven in de situatie van een ander. Luisteren helpt de kwaliteit van al je relaties te verbeteren.

 

Uniek
Het is een cliché, maar iedereen is uniek. Alleen weten we niet altijd waarin we ons juist kunnen onderscheiden van de massa. Ga op zoek naar je talenten, leer jezelf kennen en maak van je eigenheid een specialiteit. Wees trots op je unieke karaktertrekken en op je kwaliteiten. Toon jezelf aan anderen, verstop je niet achter een masker. Als je meteen duidelijk maakt wie je bent en waar je voor staat, dan ga je ook minder druk voelen om je anders voor te doen.

 

Geef jezelf een pluimpje
Ben je tevreden met jezelf? Denk je positief over jezelf? Ben je de moeite waard? Niet wat anderen over jou zeggen of denken is belangrijk, maar wat je over jezelf denkt. Je gevoel van eigenwaarde bepaalt hoe je in het leven staat en hoe gelukkig je bent. Ga op zoek naar je kwaliteiten en stel geen onmogelijke eisen aan jezelf. Ieder mens heeft gaven en gebreken, iedereen heeft soms succes en af en toe een tegenslag. Focus op je positieve eigenschappen, geloof in jezelf en ontvang de complimenten die je krijgt. Geef jezelf regelmatig een pluimpje en wees dankbaar voor wat goed gaat in je leven.

 

Kom op voor je mening
Je hoeft niet constant aan het woord te zijn, maar ga een relevante conversatie ook niet uit de weg. Ontwikkel een goede filter voor wat belangrijk is en wat niet. Wees niet bang om voor je mening op te komen! Zelfs als je hier tegenwind over krijgt, aarzel niet om je ideeën met vuur (en respect) te verdedigen.

 

Durf hulp vragen
Hulp vragen: we hebben het niet geleerd en vinden het dikwijls onvoorstelbaar moeilijk. We geven veel liever zelf hulp dan dat we er om vragen. We vinden dat we alles zelf moeten kunnen, willen de ander niet storen of belasten of willen niet graag ‘in schuld’ staan. Toch hebben we allemaal af en toe anderen nodig, voor een goed gesprek in een moeilijke periode, voor praktische dingen zoals een verhuis, voor een onverwachte maar dringende kinderopvang. Vrienden, familie of collega’s die je om hulp vraagt zijn daar dikwijls blij mee; ze doen het met plezier en voelen zich gewaardeerd. Hulp vragen kan een manier zijn om verbondenheid te zoeken en contacten te verdiepen.

 

Ben jij trouw aan jezelf?
Dan zit je automatisch ook beter in je vel. Een gezonde zelfwaardering, zonder arrogant te zijn, is een must. Als je weet wat je waard bent en je kunt dit naleven, dan stijgt je zelfzekerheid. Een gezonde zelfwaardering, zonder arrogant te zijn, is een must. Je kunt die zelfwaardering een boost geven. Toon jezelf (en je omgeving) dat je naleeft wat voor jou belangrijk is. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen, word je fier op jezelf en verhoogt je zelfwaardering.

 

Zorg dat je gegrond bent
Als je met beide voeten stevig op de grond staat, dan kun je letterlijk en figuurlijk tegen een stootje. Wist je dat je via je voeten verbonden bent met de aarde en haar energie? Als je goed gegrond bent, ben je ook goed verbonden met jezelf en aanwezig in je lichaam. Dan voel je je zelfverzekerd, in balans en minder kwetsbaar; je raakt je overtollige energie kwijt, je wordt rustig en slaapt beter. Wandelen in de natuur, lopen, dansen, springen, tuinieren, … zijn heel gewone maar efficiënte bezigheden die ons helpen gronden. Wie goed gegrond is heeft een stevig fundament en staat sterker in het leven.

 

Leef zoveel mogelijk in je eigen ritme
Iedereen heeft zijn eigen flow en dus een eigen dagroutine. Jouw ritme loopt niet noodzakelijk gelijk met dat van de rest van de wereld. Werk en andere activiteiten eisen vaak dat we ons ritme negeren. Maar ook in onze ‘eigen’ tijd vervreemden we van onszelf door een opgelegd ritme te hanteren. Probeer dus in je vrije tijd een eigen flow te creëren die bij je past.

 

Beheer je tijd
Heb je ook zo dikwijls het gevoel dat je tijd tekort komt? Gans de dag door komen er dingen op je af en veelal slaag je er niet in om ze te negeren of er neen op te zeggen. Nochtans is je tijd goed kunnen beheren een belangrijke en waardevolle vaardigheid die je altijd en overal van pas komt. Gebruik je daarbij een agenda, een week- of maandschema of liever gewoon een to-do-lijstje? Zoek uit wat voor jou het beste werkt en perfectioneer deze aanpak. Wie efficiënt vooruitziet en kan plannen krijgt veel gedaan en houdt zelfs tijd over om wat te luieren.

 

Blijf dicht bij jezelf
Het is vaak moeilijker om onszelf te zijn dan we willen toegeven. Vaak vergeten we dat we niet meer handelen vanuit ons eigen denken en voelen, maar vanuit de verwachtingen uit onze omgeving. Probeer voeling te houden met je innerlijke motivatie en laat je niet leiden door externe triggers. Wat vertelt jouw gevoel je? Zoek daarop een passend antwoord voor jezelf en leef ernaar!

 

Zorg voor je lichaam
Om zo gelukkig als mogelijk te zijn, moet je ook zorg dragen voor je lichaam. Als je fysieke energie goed is afgesteld, dan worden je mentale en emotionele balans daar positief door beïnvloed. Zorg dragen voor je lichaam doe je o.a. door gezond te eten, door voldoende beweging te nemen en op tijd te rusten. Kleine dingen die je zelf in de hand hebt en die een wereld van verschil kunnen maken. Laat je niet opjutten door diëten of door allerhande trends, je weet zelf wel wat best voor je is. En denk er aan dat wie (letterlijk!) goed in z’n vel zit meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld heeft.

 

Iets is groter dan jou
Soms zeggen mensen ‘Er is meer tussen hemel en aarde …’ en dan hebben ze het over de ervaring dat iets ons dagelijkse leven overstijgt. Dat ‘iets’ wordt heel verschillend benoemd: sommigen noemen het God, anderen het Leven, de natuur, het universum, het transpersoonlijke, … Wanneer je kunt erkennen dat iets groter is dan jezelf, laat je het idee los dat jij het middelpunt van de wereld bent en kun je ook de verbinding met alles wat bestaat echt voelen. Wie daarin zingeving kan ontdekken vindt een onuitputtelijke bron van inspiratie.

 

Alleen-zijn biedt ook kansen
Meestal vermijden we om alleen te zijn, we hebben schrik voor eenzaamheid of denken dat we het leven niet aankunnen zonder iemand om bij aan te leunen. En dikwijls leren we pas alleen te zijn op een pijnlijke manier, als het niet anders kan, na een relatiebreuk of een sterfgeval. Nochtans kun je het ook anders bekijken: alleen-zijn kan een gevoel van vrijheid geven en kansen bieden om te groeien en jezelf beter te leren kennen. Je ontwikkelt bijvoorbeeld vaardigheden waarvan je niet wist dat je ze had en je ontdekt hoe prettig het is zelfstandig beslissingen te nemen. Wie goed alleen kan zijn is meestal ook goed in gezelschap.

 

Waardeer het kleine
In plaats van te wachten op wat ‘het echte leven’ voor je in petto heeft – een vaste relatie of huwelijk, kindjes, promotie, de Lotto winnen, … – kun je ook geluk vinden in de kleine dingen die elke dag gebeuren. Kleine dingen zoals een lekkere kop koffie, de heerlijke smaak van een zelf gebakken cake, het gevoel van de poes op je schoot, je hand in zijn/haar hand of het plezier van iets met een vriend(in)te kunnen delen. Dagelijks aandacht geven aan zo’n kleine dingen zal ongetwijfeld je levenskwaliteit verhogen.

 

Piekeren en klagen helpen niet
Alle tijd die je aan piekeren besteedt is eigenlijk verloren tijd en houdt je af van je doel. Klagen over wat gisteren is gebeurd zorgt er niet voor dat het morgen beter gaat. Iedereen wordt met problemen geconfronteerd en piekeren en klagen helpen je daarbij niet vooruit. Gebruik je negatieve ervaringen om er uit te leren en ga aan de slag zonder achterom te zien. Zoek hulp als je het gevoel hebt dit niet alleen te kunnen. En maak er een gewoonte van om te kijken naar de mooie dingen. Wie dankbaar in het leven kan staan is een gelukkig mens.

 

Que sera sera
Wat als …? We kunnen niet voorspellen wat er binnen vijf jaar zal gebeuren. Je kunt nog zo nauwkeurig je toekomst uit stippelen, niets gaat volledig zoals gepland. Wees geen slaaf van je eigen verwachtingen maar probeer creatief om te gaan met dingen die anders lopen. Zie in dit anders lopen een uitdaging waar je zelf een ander antwoord op kunt geven. Dit antwoord toont je nieuwe richtingen en opent verborgen horizonten.

 

Wat is hiervan de zin?
Een veel gehoorde vraag die niet zo gemakkelijk te beantwoorden is. Gebeurtenissen op zich hebben geen zin. Probeer de vraag actiever te maken: ‘Welke zin wil ik hieraan geven?’. Ook als het antwoord hierop is: ‘geen’, dan heb je op zijn minst een antwoord gevonden en kun je je op iets anders richten.

 

Durf risico’s nemen
Zou ik dat wel doen? …Hoe oud je ook bent, in je hoofd blijft alles mogelijk. Het is nooit te laat om je leven te resetten. Durf risico’s nemen. Eén van de grootste oorzaken van spijt is: niet durven veranderen. Iets niet durven doen veroorzaakt meer berouw dan iets wel doen. Hoor je jezelf vaak verzuchten: ‘Dat zou ik toch graag doen!’ Sta daar dan bij stil en maak die wens in kleine stappen doenbaar!

 

Daag jezelf uit
Vind je je leven maar gewoontjes of te vlak? Zit er te weinig verrassing in? Daar ben je voor een groot deel zelf verantwoordelijk voor. Je kunt het dus ook veranderen. Blijf jezelf ontwikkelen en zorg voor brandstof om vooruit en voluit te gaan. Hoe? Zoek naar nieuwe uitdagingen, verzamel ze, onthoud ze zodat je ze tijdens ‘dode’ momenten kunt raadplegen. Zoek dit ook niet te ver: in de kleinste dingen ligt vaak de grootste uitdaging!

 

Investeer in je gezondheid
We wensen het elk Nieuw Jaar: een goede gezondheid. Als je jong bent sta je daar niet bij stil maar wanneer je wat ouder wordt des te meer. Gezondheid is belangrijk en je doet jezelf een groot cadeau wanneer je al vroeg je levensstijl daarop afstemt. Best niet roken, drugs vermijden en matig zijn met alcohol, zorgen voor voldoende beweging en slaap, … zijn goede gewoontes waar je later voordeel van ondervindt. Wie nu al rekening houdt met zijn of haar gezondheid, heeft veel meer kans om langer goed en autonoom te kunnen functioneren.

Leef in het ‘hier en nu’
We weten niet wat de toekomst ons gaat brengen, niemand kan voorspellen wat er volgend jaar gebeurt. Dikwijls gaat het niet zoals gepland en moet je creatief zijn om met onvoorziene omstandigheden overweg te kunnen. Durf je drang naar controle los te laten. Op het verleden heb je geen invloed meer en de toekomst is niet zeker. Leef hier en nu en weet dat ook dàt veranderlijk is: wat je nu heel belangrijk vindt, is dat binnen enkele jaren misschien niet meer. Wie ziet dat alles voortdurend in beweging is, kan er op vertrouwen dat er altijd nieuwe kansen komen.

 

Zorg voor jezelf
Je bent wie je bent en daarmee moet je het doen. Je kunt de dingen alleen maar op je eigen manier doen. Respecteer jezelf en leer van jezelf te houden. Dit is geen eenvoudige opgave maar als je erin slaagt wordt het leven wel een stuk gemakkelijker. Wie van zichzelf houdt is aangenamer gezelschap. Wie voor zichzelf zorgt, zorgt indirect ook voor anderen.

 

Houd je eigen energie op peil
Je doet er goed aan om je te omringen met positieve mensen en om gelijkwaardige relaties uit te bouwen. Het is wel fijn om ergens bij te horen maar je bent gelukkiger als je relaties een echte meerwaarde bieden. Zorg er voor dat wat je geeft en wat je krijgt min of meer in evenwicht zijn. Voel je vrij om iets te weigeren of te aanvaarden. Wie ‘neen’ durft te zeggen kan ook vanuit het hart een ‘ja’ geven. Zo blijft je energie in balans.

 

Erken dat het leven moeilijk kan zijn
Niemand van ons gaat door het leven zonder tegenslag of verliezen. De een wordt er eerder mee geconfronteerd dan de ander, maar vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. Ga er niet zomaar van uit dat je leven één lang feest moet zijn. Houd er rekening mee dat het ook hard kan zijn en panikeer niet wanneer er zich moeilijkheden voordoen. Wie er in slaagt om obstakels te overwinnen, kan ook intenser genieten van een periode zonder zorgen.

 

***Van alles wat gebeurt kun je iets leren
Soms word je in een situatie ‘gesmeten’ die je onmogelijk kunt ontlopen en waar je weinig of geen controle over hebt. Denk maar aan een ziekte die je overvalt, een geliefde die je verliest, een ontslag dat je krijgt, … Dan stel je je soms vragen over de zin van alles, al is die zin moeilijk te vinden zo lang je er middenin zit. Maar laat je niet ontmoedigen, enkel als je door het donker durft te gaan zul je het licht op het einde van de tunnel vinden. Ook wat onmogelijk lijkt gaat uiteindelijk voorbij en van de moeilijkste situaties leer je vaak het meest.

 

Stop met fantaseren
Om te kunnen groeien en ontwikkelen, moet je realistisch kijken naar de situatie waarin je nu leeft. Je kunt wel wensen dat die anders was, je kunt een ander leven bijeen dromen of ontkennen waar het eigenlijk echt over gaat, maar dat helpt je allemaal niet vooruit. Erkennen en aanvaarden dat je moeilijkheden ondervindt is het startpunt van waaruit je alle kanten op kunt. Stop met fantaseren en realiseer je dat enkel jijzelf voor de verandering kunt zorgen waar je zo naar verlangt. Stap uit je comfortzone en neem je eigen leven in handen.

 

Verzorg je voorkomen
Weet je dat het slechts een tiende van een seconde duurt voor je je een indruk over iemand hebt gevormd? Weet je dat je die beoordeling vooral op basis van uiterlijke kenmerken en van de gelaatsuitdrukking maakt?

En weet je: wat je zelf doet, dat doen de anderen ook. Je hebt één tiende van een seconde om een goede indruk te maken en een positief beeld van jezelf te tonen. Verzorg daarom je uiterlijk, zorg dat je er fris en netjes voorkomt en pas je kledij aan de situatie aan. Als je zó respect toont voor jezelf, krijg je dat zeker van anderen terug.

 

Stel prioriteiten
Veel mensen vullen hun dagen zo in dat ze geen enkel moment verveling voelen. Ze willen alles meemaken of proberen en komen al vlug veel tijd tekort. Zorg ervoor dat je je niet laat leven, verlies jouw prioriteiten niet uit het oog. Wie of wat is belangrijk voor jou? Wie of wat doet er voor jou echt toe? Waar wil je over 5 of 10 jaar staan? Stel prioriteiten en geef ze altijd voorrang. Hoe je leven zich verder ontwikkelt en welke kwaliteit het zal hebben hangt voor het grootste deel af van de doelen die jij stelt en de manier waarop je die realiseert.

 

 

Speel eens wat meer
Het heerlijke aan kinderen is dat je samen met hen dingen kunt doen waar je anders niet aan toekomt: vliegeren, bellen blazen, tekenen of kleuren, enzovoort. Als je omgaat met kinderen kom je meer dan anders in contact met het kind in jezelf en met de weldaad van spelen, van helemaal opgaan in iets waardoor alle stress en alle druk voor een tijdje wegvallen. Dus speel eens wat meer, zorg voor voldoende speelruimte in je leven, leef je af en toe eens helemaal uit en geniet van de gezonde vermoeidheid en de ruimte in je hoofd die je daardoor krijgt.

 

Je leven begint nu
‘Vandaag is de eerste dag van de rest van je leven’… het is een cliché, maar daarom niet minder waar. Altijd weer begint ‘nu’ je leven, in dit ogenblik, niet morgen of volgende week. Dit betekent dat je elk nieuw moment kunt aangrijpen als een nieuwe kans of als een kans om iets nieuws aan te pakken. Laat je niet ontmoedigen door welke situatie ook waarin je bent verzeild geraakt. Kijk rond je met de ogen van een kind dat alles voor de eerste keer ziet en meemaakt. Op die manier wordt de wereld weer mooi en fris en spannend.

 

Trek duidelijke grenzen
Als iemand te dicht bij je staat vind je dat meestal niet aangenaam. Zo iemand neemt dan een deel in van je  persoonlijke ruimte en dat corrigeer je vlug door een stap opzij te doen. Maar iemand kan ook je ‘psychische ruimte’ innemen: door zich op te dringen of teveel van je te vragen, door altijd maar beroep op je te doen of door je geen tijd of plaats te geven voor jezelf. Wees niet bang om – op een constructieve manier – duidelijke grenzen te stellen en ruimte voor jezelf te eisen. Grenzen zijn OK, ze houden relaties transparant en gezond.

 

Je hebt altijd de keuze
De manier waarop je denkt en naar de wereld kijkt bepaalt voor een groot deel ook hoe je je voelt. Kies je voor een negatieve kijk dan zal die bevestigd worden door al wat je ziet, hoort en meemaakt. Kies je voor een positieve instelling, dan zul je ontelbare redens vinden om te (glim-)lachen en je dankbaar te voelen. Al denk je misschien van niet, toch hebben we altijd de keuze welke bril we opzetten om naar ons leven te kijken. Train je geest om in alles het goede te zien, positiviteit is het sterkste wapen tegen stress, angst en ontmoediging.

 

Stop met piekeren
Piekeren en piekeren en piekeren … wie kent dat niet? Piekeren vreet al je energie terwijl je eigenlijk niets doet. Als je piekert ben je heel druk bezig met negatieve gedachten en met ongelukkig zijn. Nochtans heeft niemand ooit een situatie kunnen veranderen door enkel maar te piekeren en is de realiteit vaak minder erg dan wat je je ervan voorstelt. Dus schiet in actie en doe effectief iets aan dat waarover je piekert. En lukt dit niet, richt dan je aandacht op iets anders, jaag de spoken uit je hoofd en denk aan wat er wél goed loopt in je leven.

 

Leef vanuit je hart
Ben jij iemand die er voor kiest de dingen te doen die jou gelukkig maken? Of ben je eerder iemand die de verwachtingen van anderen invult en doet wat anderen willen? Voelt de manier waarop je leeft goed en juist aan? Of leef je vooral op een manier die je omgeving goedkeurt? Leven vanuit je hart is leven op je eigen authentieke manier en werken aan je eigen geluk. Je hart weet wat je nodig hebt en wat best is voor jou. Neem de verantwoordelijkheid voor het realiseren van je dromen en werk aan een rijk en vervuld leven.