Confrontatie met verlies

Confrontatie met verlies

Wanneer je geconfronteerd wordt met een groot verlies, dan staat je wereld een hele tijd stil.

 

Je kunt niet geloven wat je overkomt, je weet niet hoe je er moet op reageren of wat de juiste houding is die je kunt aannemen. Of het nu gaat om een overlijden, een relatiebreuk, het verlies van je werk of je gezondheid, het bericht dat je niet meer kunt genezen, welk verlies dan ook, zo’n gebeuren schudt je dooreen en vergt heel veel van je. Er zijn momenten waarin je overspoeld wordt door verdriet en/of wanhoop en denkt dat dit nu de stemming is voor de rest van je leven, dat je het beste al hebt gehad. Het is alsof je wereld in niets meer gelijkt op die waarin je tot dan toe hebt geleefd en dat je niet echt kunt terugvallen op al wat je voordien hebt geleerd. En doordat onze maatschappij vooral gericht is op succes en amusement en geen blijf weet met lastige situaties, heb je soms het gevoel dat niemand kan verstaan wat je doormaakt en dat je daar helemaal alleen mee staat.

 

Zo lang je gefocust bent op wat je hebt verloren, kun je niet geloven dat je daar ooit overheen zult geraken. Nochtans behoort verlies tot de algemeen menselijke ervaringen en kun je leren er mee om te gaan. Het kan zelfs gebeuren dat je – wanneer je na verloop van tijd op die pijnlijke gebeurtenis terugkijkt – je bewust wordt van je eigen kracht en van het feit dat het verlies je heeft doen groeien. Dan groeit ook je zelfvertrouwen, je voelt je sterker en kunt weer van het leven houden. Ondanks het gemis neem je de draad weer op en krijg je weer oog voor het mooie dat je omringt. Naast het verdriet kom je opnieuw in contact met plezier en blijheid.

 

Iedereen die een groot verlies lijdt moet daar een antwoord op vinden. Dat proces van verwerking en aanpassing noemen we ‘rouwen’ en gezien elk verlies anders en uniek is, is rouwen ook voor iedereen anders en uniek. Rouwen is normaal en noodzakelijk maar kost tijd en energie, het is soms heftig en intens. Een verlies kan een aanslag zijn op je gezondheid of op je geestelijk en sociaal welbevinden. Het kan je levensovertuiging of geloof onderuit halen, of juist verdiepen en versterken. Maar het is geen ziekte, integendeel, rouwen is een gezonde reactie op een moeilijke situatie.

 

Zelf ben ik door verschillende rouwprocessen gegaan en daaruit heb ik veel geleerd. Het onderwerp ‘rouw’ houdt mij onafgebroken bezig en heeft o.a. bepaald wat ik al dan niet belangrijk vind in het leven, heeft me leren relativeren ook. Het heeft mij aangezet om verschillende opleidingen te volgen rond dat thema zodat ik vanuit wat ik zelf heb meegemaakt ook anderen kan helpen. Door de ervaring dat elk afscheid een stap is naar een volgende fase kan ik constructief kijken naar moeilijke omstandigheden. Daardoor meen ik een verschil te kunnen maken en dat wil ik mensen meegeven.

 

Want soms slagen mensen er niet in om zelf een verlies te verwerken of kiezen ze voor gesprekken om het rouwproces te verdiepen. Soms komt iemand niet aan rouwen toe en vraagt hij hulp om bij het verdriet te komen. En soms zit iemand zo vast in haar verdriet dat ze al heel lang niet meer aan leven toe komt. Na het verlies moet je ook al vlug weer meedraaien op je werk, in je gezin, in je familie. Soms ben je daar nog niet aan toe.
Bij al deze – en nog veel andere – situaties kan verlies- en rouwbegeleiding echt helpend zijn.

 

Tijdens de gesprekken kijken we via doelgerichte vragen en opdrachten naar je verlies en gaan we na hoe dat gevolgen heeft voor je leven. We zoeken uit wat voor jou de beste manier is om er mee om te gaan, wat je hulpbronnen zijn en hoe we die kunnen inzetten. Ik help je bij de essentie van je verlies te komen en zoek mee welk antwoord je kunt vinden om het verdriet daaromtrent doenbaar te houden. En ik luister, ook als je er nood aan hebt om alles altijd weer opnieuw te vertellen.

Voel je je aangesproken door wat je hierboven hebt gelezen en wil je werken rond je verlies?

Neem dan gerust contact op met mij via lut@levenenwelzijn.be

Samen nemen we de tijd om stil te staan bij jouw situatie.

Lut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>